Com mantenir distret al gos mentre no estem a casa

Com mantenir distret al gos mentre no estem a casa

Trucs perquè el nostre gos no s’avorreixi mentre està sol a casa

De vegades no ens podem endur al nostre gos a tots els llocs, i si és per una estona, els podem deixar sols a casa. Evidentment no els passa res, però hem de tenir en compte que si tenen molt aferrament a nosaltres, poden patir els que es denomina ansietat per separació, i això els causa molt d’estrés.

Si el nostre gos pateix molt quan està sol, el primer que hem de fer és acostumar-lo a què el “ritual” de preparació per marxar no és dolent. Normalment, quan hem de sortir sempre fem el mateix. Agafem la jaqueta, agafem la bossa, anem a alguna de les habitacions i marxem. El gos, quan veu que prenem la jaqueta ja es comença a posar nerviós, ja que sap que, després d’aquesta acció, vindrà la de la bossa i les altres abans d’anar-nos-en. Doncs us aconsello que perquè no es posi nerviós, quan estigueu a casa, agafeu la jaqueta i a continuació doneu-li un premi (llaminadura, carícia…) i seieu al sofà. Això li farà adonar-se’n que agafar la jaqueta no vol dir marxar i amb unes quantes pràctiques veureu com el gos no es posarà tant nerviós.

Un altre consell és fer sortides molt curtes. Quan hem practicat el truc de la jaqueta, i veiem que no s’estressa quan veu que ens preparem. Fem les “sortides curtes”. Sortim, estem un parell de minuts fora, i tornem a entrar. Quan entrem, el probable és que el gos es torni boig d’alegria, però també hem de saber que en aquell precís moment té uns nivells d’estrès elevadíssims. Encara que és difícil, el que heu de fer és dir-li hola de manera tranquil·la i res més fins que es calmi. Una vegada està calmat ja li donarem la salutació que es mereix i fins i tot el premiarem amb una de les seves llaminadures preferires.

Què guanyem amb això? Doncs que el gos entengui que si està nerviós no capta la nostra atenció i si està calmat aconsegueix el que més li agrada que són les nostres atencions.

Bé, ara que ja sabeu què fer abans i després de sortir, us explicaré uns trucs perquè el nostre gos estigui d’allò més distret a casa.

  1. Agafeu una capsa de cartró, la tanqueu amb cinta adhesiva i poseu les llaminadures que al nostre gos més li agraden. Quan descobreixi la capsa i s’apropi a ella, començarà a ensumar. Això és molt important, ja que fer servir l’olfacte en els gossos els estimula mentalment i no deixa que s’avorreixin. A poc a poc anirà intentant obrir la capsa i quan descobreixi el premi, serà el gos més feliç del món!
  2. Agafeu una ampolla d’aigua de litre i mig buida i l’ompliu de llaminadures, li deixeu “semi amagada” per l’habitació i quan la trobi estarà una bona estona intentant treure totes les llaminadurses de l’ampolla.
  3. Aquest potser és el meu preferit. Agafem un Kong (joguet de forma cònica de goma molt dura) i l’omplim de llaminadures i pa o menjar per gos humit. L’omplim bé i quan no puguem omplir-lo més, el fiquem al congelador fins que el necessitem. Quan marxem de casa, li donem el kong congelat. Evidentment l’olor que desprendrà farà del kong el joc més preferit pel nostre gos. Començarà a ensumar-lo i a llepar-lo. A poc a poc anirà perdent el fred i anirà sortint molt a poc a poc els premis que hi ha dintre. Amb aquest joc, el nostre gos estarà una bona estona distret i ben segur que quan acabi de menjar-se el que havia dins tindrà ganes de dormir. Així quan arribem estarà content i distret!
    Espero que aquest post us hagi estat de vostre interès!

Manel Roig (Educador Caní)
Foto: BuzzFarmers via Foter.com / CC BY

COMMENTS

WORDPRESS: 0