Educa el teu gos sense violència

Educa el teu gos sense violència

Hi ha diferents mètodes per educar un cadell i corregir comportaments indesitjables en gossos adults.

Refregar el musell d’un cadell en les seves deposicions, pegar-li amb un diari enrotllat un temps després d’haver realitzat un comportament inacceptable per a l’amo i donar-li fortes estirades de collaret a un gos adult a tal que aprengui a caminar civilitzadament són, per desgràcia, alguns exemples dels procediments més coneguts i comunament utilitzats.

No obstant això, aquests no tenen arguments científics que els avalin com adequats ni efectius i, per tant, no són apropiats a la majoria de les circumstàncies de la convivència entre humans i gossos. El càstig físic no és la solució. Si bé és cert que els gossos poden aprendre malgrat aquestes actituds errònies, no menys cert és que moltes vegades solen no obeir als seus confosos i ofuscats amos causa que en molts d’aquests casos el vincle propietari-gos es troba ressentit.

Això es deu al fet que els esmentats procediments tenen un element en comú: el càstig físic. Aquest mètode d’ensenyament produeix tres efectes negatius: por, ansietat i agressivitat, amb la consegüent aparició o empitjorament de problemes de conducta ja existents.

L’eduació no traumàtica

Diferents estudis han demostrat que l’aprenentatge estable en els gossos comença als dos mesos de vida. L’educació no traumàtica d’acord amb un aprenentatge motivacional a partir de l’esmentada edat brinda les millors possibilitats d’obtenir un gos de bon comportament. Mitjançant aquest mètode es prioritza la interacció positiva entre l’amo i el seu gos. Això no siginifica que el càstig mai ha de ser utilitzat, només que el mateix és tot just una eina que cal concertar i aplicar quan veritablement estigui indicada i en un estat emocional adequat, que generalment està molt lluny de l’habitual enuig que els humans mostren quan utilitzen aquesta eina. Un paràgraf a part el constitueixen els anomenats problemes de conducta (agressió, fòbies, desobediència, etc …). Que gràcies als avenços adquirits en el camp del comportament animal, ara poden tractar de forma adequada facilitant i no perjudicant la creació d’un vincle positiu entre el gos i el grup familiar que torni harmònica la convivència entre tots dos.

Font: Enrenou

 

gosguapu

COMMENTS

WORDPRESS: 0